UC är ett företag som gör kreditupplysningar åt banker och andra långivare i samband med lån. I samband med att de gör en kreditupplysning kontrollerar de kreditvärdigheten för en privatperson och sannolikheten för att ett företag ska kunna få betalt av den som lånar pengar. UC erbjuder kreditupplysningar på såväl privatpersoner och företag.

UC tar kreditupplysningar

När en bank eller långivare ska låna ut pengar kommer detta med en risk. De vill säkerställa att förutsättningarna att de får tillbaka pengarna är så hög som möjligt. Kunder finns i alla branscher och UC kontrollerar privatpersoners historik. Finns det några betalningsanmärkningar från personen som vill låna pengar? Har personen tagit några tidigare kreditupplysningar med UC? Hur mycket krediter och lån har personen idag? 

En kreditupplysning från UC innehåller också andra uppgifter som de delar med sig av till långivaren. Det handlar om namn, personnummer, civilstånd och folkbokföringsadress samt tidigare folkbokföringsadresser. Dessutom delar de med sig av inkomstuppgifter, fastighetsinnehav och om det finns något skuldsaldo hos Kronofogden. 

En kreditupplysning är synlig i 12 månader

Att ta för många kreditupplysningar med UC är skadligt för kreditvärdet. Därför är många på jakt efter långivare som inte använder Upplysningscentralen för kreditkontroll. Jämför lån utan uc för att hitta en långivare som använder sig av andra företag för kreditupplysning som inte är synliga.

Exempel på detta är Creditsafe och BIsnode som inte syns i 12 månader. En kreditupplysning från UC är nämligen synlig i 12 månader. Och om man senare vill ta ett större lån som bostadslån eller ett större privatlån kan man bli nekad då för många kreditupplysningar från UC påverkar ens kreditvärdighet negativt.

Måste man göra en kreditupplysning via UC?

Om det handlar om ett större lån för exempelvis bostad, bil eller ett större privatlån så använder sig bankerna alltid av UC. Detta är den mest seriösa aktören vad gäller kreditupplysningar och därför också den mest använda. Men vid snabblån och SMSlån kan man låna utan UC då dessa långivare vet om att många av de som vill låna pengar inte vill att deras kreditupplysning ska registreras i 12 månader. Därför har långivare som använder sig av Bisnode, Creditsafe och liknande aktörer blivit mycket populära.

Vikten av en bra UC-score

Ju fler kreditupplysningar med UC desto sämre blir UC-score. När man ska ta ett lån hos banken, handla på faktura eller ansöka om ett kreditkort så kommer kreditgivaren att utgå från ditt kreditbetyg. US-Score har betydelse för vilket belopp som man beviljas och vad för villkor man kan få.

Desto bättre UC-score ju bättre ränta och avbetalningsmöjligheter går det att få. UC erbjuder en tjänst som gör att man kan få koll på sin UC-Score och på så sätt öka möjligheterna att få bättre villkor hos banker och långivare. Genom att hålla koll på sin kreditvärdighet får man ett riktmärke för hur ekonomin mår och kan således förhandla bättre villkor för lån och krediter. 

Det är inte bara när man ska ansöka om lån som en hög kreditvärdighet är viktigt. Om man ska hyra en bostad, söka jobb eller köpa en tjänst på avbetalning är en hög UC-score viktigt. 

Sammanfattning

UC är ett företag som gör kreditupplysningar åt banker och långivare för att titta på kreditvänligheten. Det är det mest använda företaget för kreditupplysningar och de gör detta på såväl företag som privatpersoner. Anledningen är att en kreditupplysning ger information om hur trovärdigt det är för långivaren att få tillbaka sina pengar. Har man dålig kreditvärdighet är det svårt att få bra förmåner för ett lån. Då är det ofta höga räntor och låg avbetalning. Därför är det viktigt att hålla koll sin UC-score.