Hitta bästa privatlånet 2023

Hitta bästa privatlånet 2023

Privatlån är ett annat ord för blancolån eller konsumtionslån. Ett sådant lån kan användas till vad som helst och kommer i regel med goda lånevillkor. Lånebeloppet kan vara alltifrån en tusenlapp till 600 000 kr och återbetalningstiden sträcker sig upp till 15 år, ibland ännu mer.

Även räntan är fördelaktig. Privatlånen anses därför vara en trygg och bra låneform när du behöver extra pengar. Ofta ansöker man om privatlån inför en renovering, köp av bil, köp av möbler och mycket mer.

De 5 bästa privatlånen just nu

För att få fram de bästa privatlånen har vi snackat med Alex Bolin på Bästlån.com som hjälpt oss. Han skapade listan nedan och tog fram några fördelar med varje alternativ.

  1. Lendo – Många långivare
  2. Enklare – Ansök snabbt och smidigt
  3. Sambla – Flest nöjda omdömen
  4. Coop Bank – Låg ränta
  5. Advisa – Omtyckt låneförmedlare

Vanliga villkor för att kunna låna

För att beviljas ett privatlån behöver du vara minst 18 år. En del långivare kräver att du har fyllt 21. Du ska även leva upp till kraven nedan:

  • Vara folkbokförd i Sverige
  • Ha ett svenskt mobilnummer
  • Ha ett svenskt bankkonto
  • Sakna aktiva skulder hos Kronofogden
  • Ha en inkomst

Kraven varierar mellan olika långivare. En del är dessutom betydligt striktare än andra. Exempelvis finns det långivare som kräver en heltidstjänst, medan andra kan bevilja lån även till pensionärer, arbetssökande och studenter.

Jämför privatlån

Hur får man bästa möjliga ränta på sitt privatlån?

Förbättra din kreditvärdighet

Räntan sätts individuellt. Hur hög ränta just du skulle få beror på hur kreditvärdig du är. Om du har en hög inkomst, inga lån och saknar betalningsanmärkningar har du antagligen väldigt god kreditvärdighet. Skulle du istället ha många smålån, arbeta deltid och ha en trasslig ekonomi bakom dig är din kreditvärdighet sannolikt ganska låg. Därför bör du försöka höja din kreditvärdighet innan du ansöker om ett privatlån. På så vis ökar dina chanser att få en lägre ränta.

Jämför långivare

Räntan kan skilja sig markant mellan olika långivare. Därför bör du alltid jämföra lån innan du väljer. Idag finns det många jämförelsetjänster på nätet där du snabbt kan få en överblick över olika lån och hitta det som passar dig bäst.

Kostnader vid ett privatlån

Alla lån har en nominell ränta och en effektiv ränta. Den nominella räntan är den “riktiga” räntan, medan den effektiva räntan utgör den nominella räntan plus alla avgifter. Det brukar handla om en uppläggningsavgift, men det kan även tillkomma andra avgifter.

Banker och andra långivare är skyldiga att tydligt ange vad kostnaderna är. För att få en bild av den totala kostnaden för lånet bör du titta på den effektiva räntan, som ska vara angiven på långivarens hemsida.

Om du blir försenad med återbetalningen av lånet tillkommer det även straffavgifter, t.ex. påminnelseavgifter.

Löptid

Löptiden för privatlån varierar en hel del. Mindre lån har kortare löptid, medan stora lån har längre. För lån på upp till 5000 kr brukar löptiden vara som mest ett år. Lånar du istället 500 000 kr kan du räkna med en löptid på cirka 15- 20 år.

Annuitetslån och rak amortering

När du betalar tillbaka ditt lån kan det ske på två sätt. Om det är ett annuitetslån betalar du samma belopp varje månad tills lånet är slutbetalat. Beloppet utgörs både av kapitalbeloppet, d.v.s. summan du lånat, och räntan.

Rak amortering innebär att du varje månad amorterar, d.v.s. betalar tillbaka, lika mycket på kapitalbeloppet. Utöver det tillkommer räntan. Du betalar mer på den under de första månaderna än vad du gör under de sista. Eftersom räntan således minskar för varje månad kommer du gradvis att betala mindre och mindre.

Individuell och rörlig ränta

Individuell ränta innebär att du kan få en annan ränta än andra låntagare. Vad som avgör den individuella räntan är konsumentens kreditvärdighet. Ju högre kreditvärdighet du har, desto lägre individuell ränta får du när du lånar.
En rörlig ränta fluktuerar, eftersom den rör sig enligt marknadens ränta. Därför kan den ändras något under tiden du betalar tillbaka på lånet.

Privatlån med betalningsanmärkningar

Idag finns det många långivare som accepterar betalningsanmärkningar. Då handlar det oftast om anmärkningar som du fick senast för 6 månader sedan eller ännu längre tillbaka i tiden. Tyvärr bör du räkna med sämre lånevillkor än konsumenter som saknar anmärkningar. Exempelvis kan du med stor sannolikhet inte låna lika höga belopp. Du bör också räkna med en relativt hög ränta. Exakt hur det skulle se ut för dig beror främst på hur många betalningsanmärkningar du har, hur många lån du har och hur din inkomst ser ut. Lån utan UC är ofta ett bra val för dig som har betalningsanmärkningar.

Privatlån utan UC

Lån utan UC har blivit allt mer populära under senare år. UC står för Upplysningscentralen, som är Sveriges största kreditupplysningsföretag. De allra flesta långivare vänder sig till UC när en konsument ansöker om lån. Det gör man för att få en kreditupplysning på konsumenten och på så vis få en bild av personens ekonomi och kreditvärdighet. Nackdelen är att alla långivare i landet kan se om du ansökt om ett lån med UC. Om du ansöker om flera lån kan det sänka din kreditvärdighet.

Numera finns det en rad långivare som istället vänder sig till andra kreditupplysningsföretag. Det handlar ofta om Creditsafe, Decidas eller Bisnode. Sådana lån kallas för lån utan UC. Fördelen med dem är att de senare inte delar med sig av uppgifterna. Andra långivare kan alltså inte se att du ansökt om ett visst lån. När du väljer lån utan UC kan du därför låna pengar utan att påverka din kreditvärdighet negativt.

Låneskydd

När du ansöker om ett lån kan du ofta teckna ett låneskydd. Det är en typ av försäkring som är till hjälp om du skulle få svårt att betala på ditt lån. Låneskydd gäller i regel om du ofrivilligt blivit arbetslös, sjukskriven eller liknande.

Vanliga frågor och svar

Hur ansöker jag om ett privatlån?

Du kan ansöka via långivarens hemsida.

Hur snabbt får jag svar på min ansökan?

I många fall får du svar några sekunder efter att du skickat in din ansökan. Andra gånger kan det dröja ett par timmar.

När betalas lånet ut?

Lånet kan betalas ut 10 minuter efter att din ansökan blivit godkänd. I värsta fall kan det ta upp till 3 bankdagar.

Behöver jag ange hur lånet ska användas?

Nej, ett privatlån kan användas till vad du vill.

Vad skiljer privatlån från sms-lån?

Ett sms-lån är en typ av privatlån. Däremot är sms-lån betydligt mindre lån och de har i regel mycket högre ränta.