Hitta bästa sms-lånet 2023

Hitta bästa sms-lånet 2023

Sms lån kallas även för snabblån, lån med snabb utbetalning eller mikrolån. Lånen är en form av privatlån, men de utgörs av betydligt lägre lånebelopp. Räntan på sms lån är dessutom mycket högre och lånevillkoren brukar vara mindre flexibla.

Det som kännetecknar sms lån är att de betalas ut snabbt. Du får både svar och utbetalning av lånet omgående eller inom några timmar. En annan fördel är att de allra flesta kan få ett sms lån. Det finns både sms lån utan UC och sms lån trots betalningsanmärkningar. I vissa fall kan man förlänga återbetalningstiden med en månad om det skulle behövas.

Vanliga grundkrav för att låna

Banker och andra långivare ställer nedanstående krav för att godkänna en låneansökan:

 • Du är myndig
 • Du har svenskt medborgarskap
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du har konto i en svensk bank
 • Du har ett svenskt mobilnummer
 • Du ska ha en taxerad inkomst
 • Du har inget aktivt skuldsaldo hos Kronofogden

Utöver kraven ovan kan det tillkomma krav på inkomst och anställning. Kraven varierar givetvis mellan olika aktörer.

Jämför sms-lån

Fördelar och nackdelar med denna typ av lån

Fördelar med sms lån:

 • Det är enkelt att beviljas sms lån
 • Du kan låna upp till cirka 10 000 kr
 • Lånet betalas ut inom ett par minuter eller timmar
 • Sms lån kan även betalas ut under kvällar och helger (gäller ej alla långivare)
 • Snabb handläggning av ansökan
 • Det finns många sms lån utan UC
 • Du kan ofta låna trots betalningsanmärkningar

Nackdelar med sms lån:

 • Hög ränta
 • Kort amorteringstid
 • Få möjligheter att skjuta fram en betalning

Sms lån utan UC

UC står för Upplysningscentralen. Det är Sveriges största kreditupplysningsföretag. När du ansöker om lån måste långivaren vända sig till ett sådant företag för att begära en kreditupplysning på dig. De kan kontakta antingen UC eller andra företag, t.ex. Bisnode eller Creditsafe. Sms lån utan UC är lån där långivaren kontaktar ett annat företag än UC för kreditupplysningar.

Lån utan UC kan ofta vara ett bra val. Det beror på att din ansökan blir mer anonym än vid lån med UC. När du ansöker om lån utan UC är det bara du, långivaren och kreditupplysningsföretaget som vet om din ansökan. Den här diskretionen är bra för din kreditvärdighet. Flera ansökningar kan nämligen resultera i en nedsatt kreditvärdighet, vilket du bör undvika.

Idag är nästan alla sms lån utan UC. Det innebär att du kan låna pengar utan att det behöver tära på din kreditvärdighet.

Långivare med hög beviljandegrad

Även med betalningsanmärkningar kan du i vissa fall beviljas sms-lån. Men chansen ökar om du har färre och äldre anmärkningar. Ändå bör du vara medveten om att räntan sannolikt kommer att vara högre för dig jämfört med andra låntagare, och du kan även begränsas till mindre lånebelopp. Det rekommenderas inte att ansöka om sms-lån med hög beviljandegrad, särskilt om du redan har blivit nekad av andra långivare på grund av dina anmärkningar. Om du har ekonomiska svårigheter, fokusera på att stärka din ekonomiska situation. Att ha en fast anställning och undvika flera smålån kan öka dina chanser att beviljas ett sms-lån trots anmärkningar.

Privatlån kan vara ett alternativ

Privatlån kan ofta vara ett alternativ till sms lån. Det gäller framförallt om du söker ett lite större lån som du kan återbetala i lugn och ro. Då får du en lägre ränta och en längre amorteringstid.

Kostnader på ett sms lån

Kostnaderna för ett sms lån utgörs av den nominella räntan och avgifter. Oftast handlar de om uppläggningsavgift, fakturaavgift och liknande. Med nominell ränta menas räntan för lånet. Om man även lägger till alla avgifter som tillkommer får man den effektiva räntan. Den talar om den totala kostnaden för lånet.

Vid en utebliven betalning tillkommer påminnelseavgifter.

Räkneexempel

Som nämnt är sms lån betydligt dyrare än privatlån. Låt oss därför titta på hur det skulle se ut om du tog ett sms lån på 10 000 kr, alternativt ett privatlån på samma belopp. Vi räknar med en amorteringstid på 12 månader.

Låt oss säga att räntan på sms lånet är 40 %. Räntan på ett privatlån är däremot mycket lägre. Oftast ligger den runt 5 % -7 %, men den kan sträcka sig mellan cirka 2 % och över 20 %. Låt säga att privatlånet du väljer har en ränta på 6 %. Då blir kostnaderna enligt nedan:

Kostnad för att sms lån på 10 000 kr: 10 000 * 0,4 = 4000 kr

Kostnad för privatlån på 10 000 kr: 10 000 * 0,06 = 600 kr

Ta inte ett sms lån om…

I vissa situationer kan ett sms lån vara en bra lösning. Det gäller t.ex. om du är i snabbt behov av pengar och saknar besparingar. Om du endast behöver ett par tusenlappar som du kan betala tillbaka utan problem inom 30 dagar kan det fungera bra. Däremot bör du inte ansöka om sms lån i nedanstående situationer:

 • Du är osäker på om du kan betala tillbaka i tid
 • Du vill använda pengarna till att spela på casino eller köpa fler drinkar på krogen
 • Du är deprimerad eller under påverkan av alkohol när du vill ansöka
 • Du har redan flera smålån som du har svårt för att betala
 • Du behöver egentligen inte pengarna

Som nämnt kan sms lån vara en bra lösning ibland. Man bör samtidigt förstå att sms lån under fel förutsättningar kan leda till en riktigt trasslig ekonomi. Låna alltid ansvarsfullt och inte mer än vad du klarar av.

Vanliga frågor och svar

Hur ansöker jag om sms lån?

Du ansöker via långivarens hemsida.

Hur vet jag vilket sms lån jag ska välja?

Du bör jämföra flera olika lån innan du bestämmer dig. Det gör du snabbt och enkelt via en jämförelsetjänst. Där kan du se vilka krav som ställs, hur höga lån som erbjuds, etc.

Hur snabbt betalas sms lån ut?

Det beror på vilken långivare du ansöker hos. Många gånger sker utbetalningen 15 minuter efter att din ansökan blivit godkänd. Det kan även ta ett par timmar och i sällsynta fall upp till tre bankdagar.

Kan jag låna om jag saknar anställning?

I många fall kan du ansöka även om du saknar fast arbete. Däremot ska du ha en inkomst från A-kassa, pension eller studiemedel.

Varför heter det sms lån?

Tidigare ansökte man om lånen via sms, därav namnet. Numer ansöker man nästan alltid via internet med hjälp av BankID.