Hitta en ledig lägenhet

Hitta en ledig lägenhet

Sitter du och letar efter en ledig lägenhet just nu och får känslan av att det är omöjligt. Vi har i Sverige just nu en bostadsbrist som drabbar många att hitta ett framtida boende, speciellt alla unga människor som inte hunnit stå i bostadskö. Detta med att stå i bostadskö är framförallt viktigt för alla de som lever i storstäder. Men nu ska vi fokusera på möjligheterna och hur du som bostadssökande kan förbättra dina chanser.

  1. Bostadskö – Det är aldrig försent att ställa sig i en bostadskö oavsett ålder. Kolla upp vilka bostadsköer som finns tillgängliga i ditt område. Det kan också många gånger vara möjligt att tillgodoräkna sig köpoäng från föräldrars konton. I vissa fall är det också möjligt att slå ihop sitt konto med en medsökande. Men dessa regler skiljer sig väldigt mycket åt mellan olika bostadsköer.
  2. Ungdomsbostäder – Det finns i Stockholm en bostadsförmedling avsedd endast till ungdomar mellan 18 – 25 år. Kolla om din kommun har en liknande bostadsförmedling.
  3. Studentbostäder– Det finns i många kommuner bostäder som enbart är avsedda till studenter. Du som tänkt börja plugga eller redan gör detta kan därför kolla efter denna typ av bostadskö.
  4. Privata hyresvärdar – I den traditionella bostadskön hittar du kommunala hyresvärdar. Men du kan också söka efter lediga lägenheter hos de privata hyresvärdarna och även här ställa dig i eventuella bostadsköer. Du kan på sajten Ledigalagenheter.org hitta privata hyresvärdar helt kostnadsfritt i hela Sverige.
  5. Hyr i andra hand – Ifall du inte lyckas hitta ett förstahandskontrakt så finns möjligheten att hyra i andra hand. Detta kan dock medföra lite extra kostnader som hyresvärden kan lägga på. Det förekommer också en del ockerhyror ute på andra hands marknaden. Tänk också på att vara aktiv som bostadssökande när du hyr i andra hand, du vet aldrig när hyresvärden vill ha tillbaka sin lägenhet. Du kan leta efter annonser på sajter som Samtrygg, Blocket och Qasa.se.
  6. Sprid ordet – Var inte rädd för att dela på Facebook och säg till vänner och arbetskollegor att du letar efter en ledig bostad. Dom kanske inte vet om någon lägenhet just nu, men de kommer tänka på dig ifall det kommer upp något objekt. Lägg även upp en annons på Blocket där du berättar om dig själv och att du söker efter ett boende.
  7. Bostadsköp – Vi tycker alltid man ska försöka spara lite pengar varje månad som kan gå till en framtida kontantinsats till en bostad. Du behöver själv spara ihop 15 % av det totala beloppet som bostaden kostar. Detta kan kännas väldigt onödigt för många då vägen dit känns för lång. Men det viktigaste är att komma igång med sitt sparande för framtida boende.
  8. Ha papper redo – Du behöver vara redo med vissa typer av papper ifall en hyresvärd skulle vara intresserad av dig som hyresgäst. Vi rekommenderar att du tar fram papper som anställningsintyg, personbevis, lönebesked,  eller ett antagningsbevis om du ska börja studera. Du kan hitta fler exempel på papper på denna sida. Tänk dock på att olika hyresvärdar har olika krav. Men det är bra att vara förbered på vilka typer av papper som kan behövas för att få ett hyreskontrakt. Ett tips kan också vara att ha en medsökande ifall dina papper är lite svaga för stunden.
  9. Ge inte upp – Det ska inte vara lätt att hitta en ledig lägenhet. Var aktiv med ditt bostadssökande och logga ständigt in och sök på bostäder som är lediga.