Det är lätt att tycka om H&M.
Är du intresserad av smidigt och stundtals innovativt mode? Om vi ska prata om svenskt mode är det en självklarhet att nämna Hennes & Mauritz, eller H&M. Här finns både snygga modekläder och superhet heminredning. Kläderna är unga och fräcka, men det finns också klassiska modeller. De flesta känner till H&M som ett ledande klädföretag, men har du någon gång handlat heminredning på H&M? Det är spännande att gå runt i butiken och titta på vaser, speciellt formade inredningsdetaljer som speglar, kandelabrar, dukar, små bord och mycket annat. Färg och form varierar med olika formgivare och det kommer in nya saker i sortimentet.

Vad kan du köpa hos H&M?

Ofta letar man efter något, kanske en polo, ett par byxor i speciell färg och material eller något annat. Ibland surfar man på den mycket enkla och lättillgängliga mobilsajten för att kolla in senaste nytt. Du kan hitta det mesta inom mode för både barn, dam och herr samt heminredning men även hudvård och smink. Här kan du också köpa varumärken som Lóreal och Max Factor med flera kända märken inom kosmetika. Max Factor Calorie 2000 mascara är en klassiker som är superb i alla lägen och H&M brukar ha bra pris på den.

Det är inte många som vet att H&M har köpt upp varumärkena Cheap Monday, Monki och Weekday. Detta är oerhört trendiga klädmärken som givit H&M:s kollektion extra sting. Cheap Monday har mycket coola ”ripped” jeans. Det finns också en miljövänlig kollektion som hete H&M Conscious Collection. Den innehåller återvunnen polyester och ekologisk bomull. H&M kan klädmaterial, det är ett som är säkert, och att hållbara material blir alltmer populärt märks också. Människor blir mer medvetna och då kan man ta en titt på denna kollektion som har mjuk och behaglig bomull i tygerna.

Varumärken

Det kommer löpande in nya varumärken, och H&M har ett brett sortiment som passar alla moderiktningar med mängder av varumärken för både dam och herr. Ett varumärke som verkligen är både trendigt och behagligt att bära är Aim´n. Kläderna är inriktade mot träning och kroppsnära kläder som man kan ha på sommaren eller under andra kläder. De är snygga, mjuka och lena med tights för löpning, toppar och shorts
i en skärning som passar kvinnor – märket är också startat av kvinnor.. Många av kläderna är åtsittande runt kroppen, men tyget är så mjukt att man knappt känner att man har något på sig. Den tjej som inte har provat Aim´n:s kollektion behöver göra det. Faktiskt trevligt att den säljs på H&M.

Behöver du matchande skor? Ett par chunkiga Buffalo kanske? Ett par Triplet Hollow eller Sneaker Low – de är bara så snygga!

Ja – H&M har skor i sortimentet, förut hade de inte så många men nu finns lite att välja mellan som bland annat kända varumärkena Buffalo, Steve Madden och exempelvis Fila. Det blir lätt att para ihop skorna med överdelen när du köper dem i samma butik.

En riktigt kul grej på H&M sajten är second hand-sektionen. Här finns ett ”pre-loved” sortiment med alla möjliga kläder – redo att älskas på nytt. Sidan är kul eftersom man kan hitta vad som helst och kombinera det med andra saker. Trendigt. Om du köper second hand gör du ett bra val också med tanke på miljön.

Hela familjen kan handla här, det finns en välsorterad barnbutik samt en baby butik.

Utmärkt online butik

Butik nummer 2000 öppnades i Japan, närmare bestämt i Osaka, vilket också speglar kollektionen från 2010 med lite svepande och färgglada plagg.
På något sätt gör det skillnad att känna till historien. Man känner av den i butikerna även om man mestadels handlar online idag. Det är lätt att använda sitt Visa-kort. Dock är det roligt att besöka butiken eftersom det alltid finns en rabatthylla som består av en hörna i butiken. Här finns alltid en hel del snygga kläder som kanske sälj ut för att de inte passar kommande säsong. Man kan stå i timmar och bläddra mellan galgarna. Detta är en högpoängare!

Onlinebutiken är lättnavigerad och visar kläderna och heminredningen tydligt. Flera av butikernas mobilversioner av sajterna har problem när man ska förstora och förminska bilderna för att se detaljer – men inte H&M:s mobilsajt. Den är klockren. Du kan förstora, bläddra och klicka hur lätt som helst. Idag är onlinebeställning vardagsmat och H&M:s sajt är trygg shopping när den är som bäst.

Kundservice

Kundservicen fungerar bra. Man kan hoppa in på sajten och live-chatta direkt. Chatboten är lite irriterande eftersom det bara kommer standardsvar, men det går att istället få prata med en kundservicemedarbetare. Det finns också valmöjligheter att klicka på information om de olika områdena.

Varför ska man handla hos H&M?

Svaret är ganska enkelt. Här finns snyggt kvalitetsmode för både dam och herr, hög coolfaktor, chunky och även klassiska kläder. Atmosfären är också bra, miljövänlig, trevlig och med mycket saker som gör skillnad för kunderna. Det är enkelt att handla online, trist att butiker får slå igen, men H&M har en så bra online närvaro att man inte behöver åka till butiken. Fast man gör det någon enstaka gång för att titta och känna på kläderna i ”rabatthörnan”, det är alltid kul och priset är ofta 70-80% nedsatt. Rean på sajten är också bra. Man handlar hos H&M för att det är snyggt och atmosfären är rätt.

Vårt betyg

H&M får ett högt betyg, på en skala från 1-5, där 5 är högst, blir det 4,9. Detta beror på att det är svårt att hitta storleksguiden på sajten (finns den förresten?). Förutom detta är det ett nöje att handla på H&M både för snygga innovativa kläder och för den atmosfär som H&M står för. Mängder av varumärken gör att alla kan hitta det man söker, och det är ett plus att det finns en miljövänlig kollektion. H&M kan passa den mer öppna och moderna människan som gillar att hänga med i trenderna.

H&M:s historia

Historien är fascinerande och har på något sätt följt med in i dagens handlande. Året var 1947 när H&M:s grundare Erling Persson öppnade den första butiken i Västerås. Vem kunde då ana att denna enda butik skulle bli början till en stor butikskedja. Erlings butik sålde damkläder och fick namnet Hennes. 1964 etablerade man sig för första gång utanför Sverige och det var Norge som kom först. Men Erling hade fått blodad tand och köpte strax därefter upp jakt-och fiskeaffären Mauritz Widforss, belägen i Stockholm. Där fanns ett lager med herrkläder som Erling började sälja. Han döpte sin butik till Hennes & Mauritz.

Med åren har H&M växt både i Sverige och utomlands, den första butiken utanför norden öppnade i London år 1976. Därefter växte H&M globalt och samarbetade ett tag med den kände modedesignern Karl Lagerfeld. Sedan kom onlinebutiken. På senare tid har det blivit tuffare eftersom företagit blivit hårt konkurrensutsatt. Nya trendiga online butiker har växt fram, och pandemin bidrog också till ett förändrat köpbeteende. Sedan upptäckte man hur bekvämt det var att få hem kläderna till dörren och det blev viktigare att öka köpupplevelsen online.