Under förra sekelskiftet var sammet en vanlig inredning hos dem som hade det gott ställt. De smyckade sina stora våningar med långa vackra sammetsgardiner, gärna uppsatta på en kornisch. Möblerna var robusta och givetvis också i sammet, likaså kuddarna som låg i sofforna och vissa hade även sammet som sängöverkast.

Trenden tillbaka

Nu har sammetstrenden kommit tillbaka, men nu är det inte ett bevis på rikedom utan vem som helst kan pynta sitt hem med sammetsinredning och tur är väl det eftersom sammet är tacksamt att inreda med. Det finns i både tunna och tjocka material och passar alla bostäder, nya som gamla.

Det finns otroligt mycket snygga tyger du kan köpa metervis och det passar den händiga som tycker om att sy eller pyssla själv. Om du till exempel har en gammal soffa kan du klä om den i snyggt sammetstyg och sy kuddfodral i passande färger. Komplettera med sammetsgardiner och hela rummet ser nytt ut. Om du har ett stort vardagsrum, kanske är lyckligt lottad och har en öppen spis, vad är då vackrare än att ha en schäslong en bit från spisen där du kan ligga och läsa en bok eller bläddra i en inredningstidning.

Tips på andra trevliga möbler i sammet

Sittpuffar är också mycket hemtrevliga och de finns i olika färger och utförande. Vissa har även förvaring under locket; det finns alltid något att lägga där. Sänggavlar i sammet är också snyggt, de finns också i flera utföranden och storlekar. Du som är händig kan smidigt göra en på egen hand, antingen genom din egen fantasi eller med lite hjälp av ett byggvaruhus.

När du sedan stylat ditt hem med nya sammetstyger och möbler kan det vara trevligt att smycka rummen med växter som passar in med färgerna på tygen. Lycka till och njut i ditt ny-gamla hem!