Äger du en bil som används i trafiken? Då behöver du ha en bilförsäkring. När du tecknar en bilförsäkring kan du välja mellan trafik, halvförsäkring och helförsäkring. Vilken som passar bäst beror oftast på ålder och värde på bilen du äger. Redan innan du köper din bil kan det vara bra att fundera på vilken typ av försäkring som du kommer att behöva.

Trafikförsäkring

Från den dagen du blir ägare till ditt fordon måste du ha tecknat en trafikförsäkring. Den gäller för personskador, skador på annans fordon eller egendom och skador på ditt egna fordon om du inte orsakade skadan.

Halvförsäkring

Detta är den vanligaste typen av bilförsäkring i Sverige. Förutom det skydd du får av en trafikförsäkring gäller en halvförsäkring även för maskinskador och stöldskador. Det ingår även bärgning om du råkar ut för något som kräver assistans.

Helförsäkring

Äger du en värdefull bil kan det vara bra med en helförsäkring. I den ingår allt som nämnts tidigare men den gäller även för skadegörelse och skador som du själv orsakat på din bil.

Pris

Priset på en bilförsäkring är väldigt individuellt och grundas på en rad olika faktorer, exempelvis ålder på dig som kör bilen, vart du bor, värdet på bilen m.m. För att du ska få reda på vad det kostar för just dig att teckna en försäkring är det lättast att ta kontakt med ett försäkringsbolag eller använda dig av jämförelsesidor.

Vad händer om jag inte har en bilförsäkring?

Äger du en bil som inte har en trafikförsäkring kostar det dig ungefär 160kr per dag som din bil inte är försäkrad. Skulle du olyckligtvis nog råka ut för en olycka och inte ha en försäkring måste du som ägare ersätta skadorna själv vilket kan bli väldigt dyrt. Personskador som uppstår vid olycka med ett oförsäkrat fordon kan kosta dig som ägare till den oförsäkrade bilen flera miljoner kronor. Det är därför viktigt att du som ägare ser till att ha rätt försäkring till din bil. ICA-försäkringar erbjuder prisvärda försäkringar till bilen. Läs vårt omdöme om ICA-försäkringar.