Ett lån kan vara en bra lösning i en situation där du snabbt behöver få tillgång till pengar. Men ett lån kommer också med ett ansvar för att du ska kunna betala tillbaka inom en viss tid. Därför finns det en del saker du kan behöva tänka igenom innan du väljer att ta ett privatlån.

Jämför olika långivare

En av de viktigaste sakerna du ska fundera på är vem du ska låna pengarna av. Olika långivare har olika villkor. Det kan handla om att en viss långivare har högre ränta eller extra avgifter, eller att en annan inte godkänner låntagare som fått en betalningsanmärkning under det senaste året.

Hur mycket behöver du låna?

Hur mycket du behöver låna styrs ibland helt och hållet av vad det är du måste ha råd med. Har bilen gått sönder så finns det inte så mycket val annat än att betala vad det kostar att laga den. Andra utgifter kan vara lite mindre precisa. Då kan du tänka på hur mycket du verkligen behöver. Ibland är det bättre att låna lite extra för att få en marginal och minska stressen på det sättet. Ibland är det tvärtom och bättre att låna så lite som möjligt, så att det inte blir svårigheter med att klara av att betala tillbaka.

Fundera över återbetalningstid

Beroende på vad långivaren erbjuder kan du ha möjlighet att styra hur lång återbetalningstiden ska vara. Vissa små snabblån måste betalas tillbaka inom ett halvår, men det finns andra där du själv kan avgöra till exempel om ett års återbetalning passar dig bättre än sex månader. Vilken återbetalningstid du väljer kan påverka räntor och avgifter, så det kan vara bra att göra en extra jämförelse mellan olika långivare och titta på de alternativ som finns vid olika återbetalningstider.

Gör en budget

För att komma fram till hur mycket du kan låna och hur snabbt du kan klara av att betala tillbaka lånet är det bästa att göra en budget. Genom att ha en bra plan för hur en vanlig månads ekonomi kan se ut kan du också känna dig trygg med att du kommer kunna betala tillbaka utan problem. Tänk på att det kan dyka upp oväntade kostnader och att det behöver finnas utrymme för det i budgeten. Beroende på hur mycket du behöver låna och hur stor inkomst du har kan du behöva anpassa återbetalningstiden så att du får en budget som går ihop. Det är bättre att betala tillbaka under en längre tid än att försöka lösa det en månad i taget. Kan du inte betala tillbaka enligt planen riskerar du att få extra avgifter och räntor, vilket gör lånet dyrare för dig.