Det är smart att handla online och du kan spara en hel del pengar på rabattkoder och cashback. Med smidiga tjänster som ger dig information om möjliga erbjudanden lyckas du handla på rätt ställe i rätt tid. Men vad är egentligen skillnaden mellan en rabattkod och cashback? Vi börjar med att se lite närmre på rabattkoder…

Det finns olika typer av rabattkoder

Rabattkoder är inget nytt. De har länge använts i helt vanliga butiker i köpcentrum men fungerar särskilt bra på nätet. En rabattkod är i grund och botten en kod som ger dig rätten till en fördel.

Du anger rabattkoden när du ska betala för att få:

  • Lägre pris – Rabatten kan ges som en specifik summa som till exempel 100 kronor avdrag om du köper för 1000 kronor. Eller som en procentsats, 10 % rabatt vid varje köp.
  • Gratis leverans – Frakten blir utan kostnad tack vare att du anger koden i kassan. Här kan det finnas en hel del att spara.
  • Rabatt på utvald produkt – Koden kan också gälla en specifik produkt som du får för ett lägre pris.
  • Lägre pris under specifik tidsperiod – Mellandagarna, midsommar, Black Friday… Det finns en massa tillfällen då rabattkoder kan delas ut för specifika dagar då ditt köp blir billigare.

Den sista punkten är mycket viktig. Du ska alltid ta reda på om en rabattkod är tidsbegränsad så att du inte missar att använda den då den fortfarande är aktuell.

Så fungerar cashback

Cashback betyder pengar tillbaka på engelska. Det här beskriver väl vad detta erbjudande handlar om. Det är alltså inte så att du som med rabattkoden får ett lägre pris. Istället kommer du att få pengar tillbaka på köpet.

För att kunna få cashback måste du vara medlem i en cashback-klubb. Det finns flera stycken online. Det här är en form av nätverk där du får tillgång till flera butiker online. Om du är medlem och surfar till butiken via sajten som ordnar med cashback kommer det att lagras en cookie i din webbläsare.

Tack vare cookien som visar att du har rätt till cashback kan pengarna som du ska få tillbaka skickas till dig. Du kan exempelvis få dem via Trustly direkt till ditt bankkonto. Cashbacken ges för det mesta som en procentsats. Det innebär att ju mer du handlar desto större cashback får du.

Det här skiljer sig en hel del från rabattkoder som kan gälla en specifik summa och produkt. Med cashback får du pengar tillbaka oavsett du handlar i butiken som erbjudandet gäller för. Det ger stor valfrihet.

Du kan hitta rabattkoder även med cashbacktjänster

Det är mycket sällan som man får både rabattkod och cashback på samma gång. Men du ska veta att tjänsterna som hjälper dig med cashback också kan guida dig till aktuella kampanjer. Dessa kan innebära rabattkoder som du måste ange för att få den aktuella bonusen då du handlar online.

När en cashbacktjänst även erbjuder rabattkoder visar de dig när du kan kombinera cashbacken med rabattkod. Men här ska du tänka på att det ofta är så att det bara är cashbacktjänstens rabattkod som kan användas tillsammans med deras cashbackerbjudande.

Hitta de bästa dealsen

Om du ska handla online bör du ta dig lite tid till att finna de allra bästa erbjudandena. Betänk att du kan köpa på en känd klädbutik online och att du med några enkla knappklick får flera procent tillbaka på ditt köp.

Det här behöver inte ens kosta dig något i form av medlemskapsavgift! Det enda du behöver göra är att se till att du är medlem i en klubb online som erbjuder tjänsten. Det finns sajter online som är renodlade cashback-sajter och så finns det tjänster som hjälper till med alla former av rabatter.

Medlemskap på flera cashback- och rabattsajter

Det är inte en dum idé att vara medlem på flera cashback- och rabattkodsajter. På så vis får du tillgång till alla möjliga rabatter utan en massa onödig research. Om du vill kan du prenumerera på nyhetsbrev som visar dig vägen till de bästa rabatterna just nu.

Det är en fördel med cashbacksajter som även ger rabattkoder. Men begränsa dig inte. Se närmre på fler alternativ och jämför vad som kommer att ge dig mest. Vid ett specifikt tillfälle kan det ju vara så att en rabattkod ger mer än cashback. Välj medvetet och se fram emot roligare och lukrativare shopping online!