Att köpa en matta på nätet ger förstås ett par uppenbara problem. Hur vet man vilken kvalitet en given matta har. Hur undviker man fallgroparna och vad behöver man tänka på. Att veta vad du köper är generellt en bra idé för den som köper mattan online. Hur vet du vad som passar i ditt hem? Tänk på att olika material i mattan skapar olika förutsättningar.

Några butiker på nätet med väldigt fina mattor är:

Ryamattan

Nu är ryamattan populär igen och hittas förstås i de mest trendiga och mysiga hemmen. En positiv faktor är att det är svårt att se om den är skitig eller dammig, kanske inte så fräscht men passar för den som inte är så noga. Ostbågssmulor letar sig ner till botten av mattan och syns inte. Akustiken i rummet blir oftast mer behaglig med en stor ryamatta i rummet. Att tänka på: Ryamattor måste man motionera, det vill säga vända på då och då för att ta bort det som dammsugaren inte rår på. Vänd på mattan, slå ut smutsen och gör sedan rent golvet efteråt med en dammsugare. Om man fått en fläck på en ullmatta så bör inte vattnet vara för varmt när man gör ren mattan. Risken finns att man krymper mattan just där du rengjort den.

Vävda mattor eller kelimmattor

Vävda mattor eller kelimmattor är alternativ som funkar jättebra i samband med köket och vid matsalsbordet. De är ofta inte grovt vävda, utan är täta och vändbara. När ena sidan blivit sliten och matt, så vänder man på den och direkt har man en fin ny matta. Detta kan också vara enda lösningen om man fått en fläck som inte vill tvättas ur.

Plastmattan

Plastmattan är barnfamiljens bästa vän. Här kan småbarn kladda utan att det gör något, för det är bara att spola av i badkaret. Så plastmattor är både praktiska och trevliga alternativ för en aktiv barnfamilj. Om mattan ska ligga under matsalsbordet är dock färgvalet viktigt. Om mattan är ljus, bör materialet vara av den naturen att den är lätt att tvätta.

Hallmattan och gångmattor

I hallen rör man på sig mycket, både utgång och hemgång. Dessutom är ofta utrymmet lite trångt. Detta är en anledning till att skaffa sig en tålig hallmatta som klarar av både snöslask och leriga skor från potatislandet. Att ha en bra dörrmatta där man torkar av den värsta smutsen är helt avgörande för hur lång livslängd det blir på hallmattan. Tänk på att ha en hallmatta som är lätt att tvätta, gärna i ett material som funkar i tvättmaskinen. Det hjälper dig att inte överreagera när någon drummel kommer in och smutsar ner mattan med sina smutsiga skor. Lycka till med ditt mattval.