I samarbete med Kortio.se

Idag finns det många kreditkort som är särskilt bra för dig som kör bil. Kreditkort för bensin eller tankning fungerar som vanliga kreditkort, men de erbjuder det där lilla extra när du tankar. Nedan redogör vi för hur ett sådant kreditkort egentligen fungerar och vilka fördelar det medför.

Vad är ett kreditkort för bensin eller tankning?

Ett kreditkort för bensin eller tankning medför en rad förmåner när du tankar din bil. Kortet utfärdas ofta av bensinbolag och förmånerna brukar endast gälla om man tankar hos bolaget i fråga. Det är alltså inte en bank man bör vända sig till om man är intresserad av tankkort eller bensinkort, som de också kallas. I regel är tankkorten antingen VISA eller Mastercard.

Även om många vanliga bensinkort utfärdas av bensinbolagen betyder det inte att banken eller andra långivare inte kan erbjuda liknande kort. Kort som Everyday Mastercard och Remember är utmärkta exempel på kort som utfärdas av andra aktörer.

Vilka förmåner kommer med bensinkorten?

Förmånerna kan variera beroende på vilken utgivare man väljer, men generellt rör det sig om rabatter och bonusar. Rabatten kan ligga på upp till 25 öre för varje liter du tankar om du väljer bemannade stationer. När du tankar på obemannade stationer brukar rabatten vara något lägre.

En annan trevlig förmån är att kunder ofta får ett välkomsterbjudande. Som ny kund hos Preem får du hela 40 öre i rabatt per liter i tre månader och du kan få liknande rabatter även hos andra bensinbolag.

Det bör också nämnas att många bensinkort är kostnadsfria. Du behöver alltså inte betala någon årsavgift som hos de flesta storbanker. Som kortinnehavare kan man också få bonus på samtliga inköp, ansöka om kredit, o.s.v.

Populära bensinkort 2019

Sveriges mest populära kreditkort för bensin och tankning listas nedan. Det kan naturligtvis finnas andra bensinkort som är precis lika bra, men just korten nedan har röstats fram som några av landets bästa tankkort.

  • Preems Mastercard
  • Shells Mastercard
  • OK/Q8s VISA-kort